Hoe stel ik op een goede manier grenzen?

 

Als kinderen jong zijn willen ze van alles ontdekken in de wereld waar in ze leven. Dit is een positieve eigenschap want zonder deze drang zou een kind zich niet goed kunnen ontwikkelen.

 

In deze fase hebben kinderen behoefte aan begeleiding maar ook zeker aan begrenzing. Deze begrenzing is belangrijk voor de veiligheid van een kind maar ook om u kind basisregels aan te leren. Hierbij kunt u denken aan sociale vaardigheden (rekening houden met iemand anders zijn gevoelens) en normen en waarden.

Als u uw kind regels geeft biedt dit u kind houvast en duidelijk maar bovenal veiligheid. Uw kind weet precies wat wel niet mag. Door deze duidelijkheid en veiligheid bouwt uw kind zelfvertrouwen op.

 

Grenzen stellen is niet makkelijk. Uw kind zal zeer zeker veelvuldig de grenzen op gaan zoeken. Wat belangrijk is dat u dan toch deze grenzen goed bewaakt. Op dat moment zal uw zoon/dochter het hier niet mee eens zijn en kan dan heel erg boos of verdrietig worden. Dit hoeft niet een negatief iets te zijn. Op dat moment leert uw kind omgaan met tegenslagen.

Als u deze grenzen blijft bewaken zult u merken dat uw kind deze regels accepteert en niet zo snel meer de grenzen op zal zoeken. Hierdoor wordt de sfeer in huis ook een stuk gezelliger want er worden geen eindeloze discussies meer gevoerd.

Naast de grenzen goed bewaken is het ook belangrijk om duidelijk naar uw kind te zijn met betrekking tot de dingen die uw kind wel mag. Wat echter ook belangrijk is dat u uw kind ook een beloning geeft wanneer het wel gelijk luistert. Dit kan in de vorm van een complimentje, snoepje, een spelletje doen enz.

 

Hieronder kunt u een aantal handvaten vinden die kunnen helpen bij regels stellen:

  • Een regel moet zinvol zijn. Uw kind moet er iets van leren of de regel moet uw kind beschermen voor gevaarlijke situaties.

  • Een regel moet ook haalbaar zijn. Van een kind van 1jaar kunt u nog niet verwachten dat het zelf zijn of haar speelgoed opruimt.

  • Niet te veel regels stellen. Het is niet de bedoeling dat u de hele dag met tientallen regeltjes in uw hoofd rond loopt.

  • Hanteer dezelfde regels als uw partner. Als u op één lijn zit geeft dit ook duidelijkheid naar uw kind.

  • Leg uit aan uw kind waarom een bepaalde regel bestaat.

 

Mocht u nog vragen hebben of andere vragen dan bent u van harte welkom. Soms kan het fijn zijn om er met een onafhankelijk persoon over te praten of even de bevestiging te krijgen dat u het op een goede manier aan pakt.

U kunt een gesprek aanvragen bij juf Guijt. Als u liever direct met mij contact opneemt kunt u mij bereiken via de email: a.vaneijken@kwadraad.nl.

Als u liever geen gesprek op school heeft is het ook mogelijk dat ik bij u op huisbezoek kom of dat we een afspraak maken op kantoor.

 

Vriendelijke groeten,

Anne van Eijken (school maatschappelijk werkster)

© 2023 by CBS Het Kompas Stellendam. Proudly created with Wix.com